December 2014:
Afgelopen jaren hebben we meerdere Alfa’s Mito en Giulietta Savali gemaakt. Dit waren dan auto’s waarmee we de publiciteit opzochten, en die we als dusdanig voor klanten hebben gebouwd en verkocht.
Sinds een paar jaar zijn we ook Fiat dealer, en spelen we met de gedachte om Savali uitvoeringen van Fiat modellen te maken.
Alhoewel de naam Savali historisch gezien alleen maar aan Alfa Romeo gekoppeld is, is de naam natuurlijk ook gekoppeld aan VireoAuto, voorheen Sam van Lingen, waar we tegenwoordig dus ook heel veel Fiats voorzien van motortuning.
Vooral de Fiat 500 en de (Grande) Punto (Evo) zijn hierbij heel populair. De Panda lijkt gemiddeld een iets ander publiek te hebben, waarbij de belangstelling voor motortuning iets minder is. Om een Fiat als Savali te maken en ook om de Panda een beetje in de spotlights te zetten hebben we besloten om een Panda Savali te bouwen.
Februari 2015:
Het is zover, we hebben de Panda TwinAir Savali klaar…
Het had wel wat voeten in aarde…120 pk is gemakkelijker gezegd dan gedaan…zie hieronder de meetwaardes:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Achtergrond informatie:
Tegenwoordig is de trent auto’s met kleine motoren met relatief veel vermogen. ‘Down-sizing’wordt dit ook wel genoemd.
In het geval van de Fiat TwinAir is dit niet anders.
De reden hiervoor is niet daadwerkelijk het brandstof verbruik (=CO2 uitstoot) in de praktijk te verminderen, maar juist in de rij-cyclus waarin het energielabel bepaald wordt.
Deze rij-cyclus staat heel ver van de realiteit, hierin wordt zo langzaam gereden, dat slechts heel weinig vermogen nodig is.
De kleine motoren, die in feite speciaal voor deze rij-cyclus geconstrueerd worden, hebben bij dit beperkte vermogen het hoogste rendement. Vervolgens worden turbo’s e.d. toegepast om ook ‘normaal’ te kunnen rijden, maar dan is natuurlijk ook het verbruik in de praktijk ‘normaal’.
Vaak zien we dus ook dat deze speciaal geconstrueerde motoren de fabrieks verbruikscijfers in de praktijk niet halen, en dat auto’s met grotere motoren de fabrieks opgave wel halen.
Nadeel van deze kleine motoren is dat om er ‘normaal’ of veel vermogen uit te halen de motor vooral thermisch flink belast wordt.
We hebben nu in het geval van de Panda gekozen voor toepassing van Water Methanol Injectie (WMI), een systeem waarbij bij hoge belasting van de motor automatisch een heel kleine hoeveelheid watermethanol wordt ingespoten. Hierdoor kunnen we de temperatuurtoename van het inlaattraject, als gevolg van de turbodruk, flink temperen.
Uiteraard passen we het motormanagement hier ook op aan.
Opmerkingen:
- Ten opzichte van de standaardmotor halen we een winst in trekkracht van maar liefst 50 Nm. Ten opzichte van alleen software tuning nog ‘ns 10 Nm. Dit houden we bewust enigzins binnen de perken om met zekerheid de boel heel te houden. In de praktijk is door de koelende werking van de WMI deze trekkracht wel langer beschikbaar.
- Wat betreft vermogen zien we t.o.v. standaard maar liefst 40 pk en t.o.v. alleen software tuning nog ‘ns 18 pk.
- Een volgende begrenzer die we tegen komen is die van de uitlaatgas en/of turbo temperatuur. In de praktijk zien we dat bij langdurig vol gas rijden het vermogen weg zakt, 120 pk is dan ook slechts een beperkte tijd beschikbaar, maar staat dan wel garant voor een pittige acceleratie. Deze fabrieks begrenzer laten we wel in tact, hiervan weten we dat dit door en door getest is door de fabriek en dat er geen schade aan de turbo ontstaat.
- Enkel water injectie in plaats van watermethanol is natuurlijk ook mogelijk, echter watermethanol heeft een meer koelend effect.
- voor prijzen neem contact met ons op…